Terapie ABA

Cauți un centru de terapie ABA în București? Ai ajuns în locul potrivit! Centrul Autism Step by Step ajută la îmbunătățirea vieții copiilor și adolescenților cu Tulburări de Spectru Autist, utilizând proceduri și tehnici bazate pe principiile Analizei Comportamentului Aplicat. Echipa noastră, formată din coordonator BCBA (Board Certified Behavior Analyst), instructori RBT (Registered Behavior Technician), psihologi, logopezi, asistenți sociali, profesori pentru învățământul special, ajută copiii și adolescenții cu autism să–și atingă  potențialul maxim.

Mai multe despre terapia ABA:

ABA este un tip de terapie care ajută la întărirea comportamentelor dorite și la descurajarea celor nedorite. Pentru a face acest lucru, terapeuții folosesc recompense pentru a încuraja abilitățile sociale, de comunicare și de învățare. Terapeuții ABA nu caută să vindece autismul, ci să-i ajute să învețe să trăiască pe deplin și independent. Tehnicile nu se concentrează doar pe comportament, ci și pe abilitățile sociale și emoționale, îmbunătățesc atenția, concentrarea și memoria. Peste 20 de studii au stabilit că terapia intensivă și pe termen lung , folosind principiile ABA, îmbunătățește rezultatele pentru mulți, dar nu pentru toți copiii cu autism. „Intensiv” și „pe termen lung” se referă la programe care oferă 25 până la 40 de ore pe săptămână de terapie timp de 1 până la 3 ani. Aceste studii arată câștiguri în funcționarea intelectuală, dezvoltarea limbajului, abilitățile de viață de zi cu zi și funcționarea socială. Studiile cu adulți care folosesc principiile ABA , deși mai puține ca număr, arată beneficii similare.

Strategii/tehnici aplicate de terapeuții ABA

  • Discrete Trial Training: presupune descompunerea lecțiilor în sarcini simple. Fiecare sarcină este recompensată cu întăriri pozitive dacă este îndeplinită corect.
  • Early Start Denver Model: Se aplică copiilor cu vârsta cuprinsă între 12 și 48 de luni. Aceștia sunt ajutați sa dobândească abilități lingvistice, cognitive și sociale prin joc.

Pivotal Response Training: prin aceasta tehnică copiii învață să poarte conversații cu ceilalți, creșterea motivației pentru  învățare și  totodată reușesc să-și monitorizeze propriul comportament.

Early Intensive Behavioral Intervention: Pentru copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, această terapie ajută la construirea unui comportament pozitiv și la reducerea comportamentului nedorit.

ABA implică multe tehnici pentru înțelegerea și schimbarea comportamentului. Metodele/strategiile/tehnicile  ABA pot fi adaptate pentru a satisface nevoilor fiecărei persoane individual, pot fi aplicate locații diferite – acasă, la școală și în comunitate. Sesiunile de terapie ABA sunt individuale, dar pot  fi utilizate și pentru grupuri.

Cum se desfășoară terapia ABA în centrul nostru:

Un analist comportamental calificat și instruit (BCBA) proiectează și supraveghează direct programul. Acesta personalizează programul în funcție de abilitățile, nevoile, interesele, preferințele și situația familiei fiecărui copil.

Analistul comportamental va începe prin a face o evaluare detaliată a abilităților și preferințelor fiecărui copil. Obiectivele tratamentului sunt elaborate în funcție de vârsta și nivelul de abilități al copilului cu autism/TSA. De asemenea pot fi incluse și obiectivele și preferințele familiei.

Obiectivele pot include abilități diferite, cum ar fi:

  • Comunicare și limbaj
  • Abilități sociale
  • Îngrijire personală (cum ar fi dușul și toaleta)
  • Joacă și petrecere a timpului liber
  • Abilități motorii
  • Învățare și abilități academice

Planul de instruire descompune fiecare dintre aceste abilități în pași mici, concreți. Terapeutul învață copilul fiecare pas, unul câte unul, de la simplu (de exemplu, imitarea unor sunete individuale) la mai complex (de exemplu, purtarea unei conversații).

Analistul comportamental și terapeuții măsoară progresul prin colectarea de date în fiecare sesiune de terapie. Datele îi ajută să monitorizeze progresul persoanei către obiective în mod continuu.

Analistul comportamental se întâlnește în mod regulat cu membrii familiei și cu terapeuții pentru a revizui informațiile despre progres. Ulterior se pot ajusta planurile și obiectivele de predare, după cum este necesar.

Părinții, membrii familiei și îngrijitorii primesc instruire, astfel încât să poată sprijini învățarea și practicarea deprinderilor pe parcursul fiecărei zile.

Copilul cu autism/TSA va avea multe oportunități de a învăța și de a exersa abilități în fiecare zi. Acest lucru se poate întâmplă atât în situații planificate (in cabinet), cât și în situații naturale.

Copilul primește o abundență de întăriri pozitive pentru a demonstra abilități utile și comportamente adecvate din punct de vedere social. Accentul se pune pe interacțiunile sociale pozitive și pe învățarea plăcută. In același timp,  nu primește nicio întărire pentru comportamentele dăunătoare sau care împiedică învățarea. Întărirea pozitivă este una dintre principalele strategii utilizate în ABA.

Când un comportament este urmat de ceva care este apreciat (o recompensă), o persoană are mai multe șanse să repete acel comportament. În timp, acest lucru încurajează o schimbare pozitivă a comportamentului. De fiecare dată când copilul evidențiază comportamentul dorit sau abilitățile cu succes, primește o recompensă. Recompensa este semnificativă pentru el –laude, o jucărie sau o carte, vizionarea unui videoclip, accesul la locul de joacă sau altele.

Recompensele pozitive încurajează copilul să continue in direcția dorita de terapeut ducând la o schimbare semnificativă a comportamentului.

Te așteptăm la Centrul Autism Step by Step din București.

Fă o programare chiar acum!

Tel.: 0774085067 / 0747023734

E-mail: ongspunedavietii@gmail.com

Adrese Centre

Str. Sfântul Petru Tei nr. 63, sector 2, Bucureşti

Bd. Iuliu Maniu nr.7, Corp T, et 2, sector 6, București (incinta APACA)