Art Terapie

Centrele Autism Step by Step oferă copiilor și adolescenților cu autism și familiilor lor programe de Terapie prin Artă. Principala formă de intervenție este terapia ABA, iar ArtTerapia (dar și alte tipuri de terapii), contribuie la îmbunătățirea vieții copiilor cu autism.

Art Terapia nu e despre talent

Art Terapia este o metodă de psihoterapie în care sunt utilizate diferite forme de artă cu scopul de a oferi suport emoțional, de a debloca creativitatea și a favoriza dezvoltarea personală. Se pot utiliza diverse mijloace artistice: pictură, desen, colaj, modelaj, fotografie etc.

În art terapie nu contează experiența anterioară sau talentul artistic. Art terapia nu are scopul de a crea artiști. Nu se pun note și nu se realizează clasamente. Accent ul se pune pe proces și pe ceea ce reprezintă, simbolizează, produsul final.

Art Terapia și Tulburarea de Spectru Autist

Terapia prin Artă îi învață pe copiii cu autism: să-și exploreze emoțiile într-o situație structurată, să comunice prin simboluri ceea ce nu pot exprima verbal, să-și pună ordine în gânduri, să se concentreze mai bine, să-și dezvolte abilitățile motorii fine într-o manieră distractivă, să-și dezvolte imaginația și creativitatea.

Art terapia e parte integrantă din programul zilnic al copiilor înscriși în Centrul Autism Step by Step din București. Terapeuții noștri concep activități artistice personalizate în funcție de vârstă, de abilitățile, nevoile, interesele fiecărui copil. Părinții, membrii familiei și îngrijitorii copiilor cu autism primesc instruire, astfel încât să poată aplica tehnicile de terapie prin artă și acasă.

În curând, intenționăm să organizăm sesiuni de Art Terapie și pentru familiile copiilor. Acestea au multiple scopuri și beneficii: copiii cu TSA beneficiază de avantajele menționate mai sus (explorare și exprimare emoții, dezvoltarea capacității de concentrare, dezvoltarea abilităților motorii fine…); membrii familiei deprind din tehnicile art terapiei și pot practica împreună cu copii și acasă; membrii familiei își reduc stresul, anxietatea, își explorează și își exprimă emoțiile și gândurile într-un mediu sigur; adulții ating un echilibru emoțional sau își mențin starea de bine, astfel încât să poată oferi copiilor un mediu încurajator și pozitiv pentru dezvoltarea lor; socializare și consolidarea relațiilor de familie și de prietenie.

Pentru mai multe informații despre Art Terapie sau despre alte servicii ale Centrelor Autism Step by Step, nu ezita să ne contactezi.