Când am văzut pentru prima oară copii cu autism, am fost foarte surprinși. Erau foarte frumoși! Toți!
Dacă nu am fi știut că suntem într-un centru pentru copii cu nevoi speciale, am fi zis că suntem într-un loc magic, plin de jucării și mulți copii foarte frumoși. Apoi am văzut o mămică, o mămică care își începea o nouă zi, o nouă luptă. O mămică care după 7 ani de la nașterea copilului ei, cu o seara înainte auzise pentru prima oară de la băiatul ei „MAMA”. Și am văzut ochii ei plini de speranță, de fericire și recunoștință pentru acei profesioniști care au făcut posibil acest lucru. Radia de fericire! Și asta cu ajutorul terapiei ABA. Atunci mi-am zis că este punctul în care cariera noastră va lua o altă direcție. Și așa am ajuns student BCBA. Alături de soția mea, Melania Andrei, psiholog și logoped, am pus bazele Centrului Autism Step By Step.
Sunt Teodora, psiholog clinician și terapeut ABA. Primul factor care m-a determinat să aleg acest domeniu a fost pasiunea mea pentru psihologie încă din copilărie și dorința de a-i ajuta pe ceilalți. În calitate de terapeut Aba am avut ocazia să susțin dezvoltarea copiilor și îmbunătățirea abilităților sociale și de comunicare. Sunt norocoasă pentru ca am reușit să fac ceea ce îmi place și mă dedic acestor copii cu pasiune și implicare.
Știu că ești diferit, dar ești în primul rând copil, iar eu sunt lângă tine pentru a te trata cu respect, empatie și iubire.
Interacțiunea între copil și teraput poate fi foarte specială și plină de învățare reciprocă. În acesta lume, sentimentele și stările pe care le creem împreună sunt unice. Alături de voi am descoperit ce înseamnă cu adevarat răbdarea, înțelegerea și empatia. Sunt multe obstacole pe care încercam să le trecem, dar facem asta împreună pentru ca noi facem o echipa.
Primul factor care m-a determinat să explorez acest domeniu în primă instanță, a fost pasiunea mea pentru psihologie, iar cel de-al doilea a fost un ghem de mai multe valori importante pentru mine: autenticitate, iubire, conectare și ajutorare.
Din punctul meu de vedere, ca fiecare interacțiune cu un copil să fie autentică, avem nevoie de conectare. De conectarea la propriul copil interior. De armonia dintre copilul nostru interior si adultul care suntem.
lubirea noastră nu se bazează pe niciun criteriu pozitiv sau negativ pe care copilul îl prezintă. Este vorba despre o iubire necondiționată care îi ajută pe el să se simtă înțeles, integrat și în siguranță.
Aceste aspecte îi ajută tare mult în procesul de învatare, pentru ca orice copil care are in spate suport emoțional va reuși orice.
Un citat foarte drag sufletului meu de la Janusz Korczak reflectă întocmai ceea ce simt legat de ceea ce fac cu acești copii minunați zilnic:
“Spuneți că e obositor să fii alături de copii. Aveți dreptate.
Si adăugați: fiindcă trebuie să te cobori la nivelul lor, să te apleci, să te înclini, să te încovoiezi, să te faci mic.
Aici însă greșiți.
Nu asta te obosește cel mai mult, ci faptul că ești obligat să te ridici la înălțimea sentimentelor lor. Să te întinzi, să te alungești, să te ridici pe vârful picioarelor.
Ca să nu-i rănești.”
Terapia Aba înseamnă multe zâmbete, încredere, empatie și răbdare. Consider relația terapeut-copil ca fiind foarte importantă pentru reușita procesului terapeutic. Misiunea mea este de crea un mediu sigur și de a găsi cea mai potrivită strategie prin care cei mici să dobândească noi abilități.
Natură umană este complexă iar copiii cu autism ne provoacă să înțelegem ce înseamnă un aspect din complexitatea ei. În fiecare zi, alături de ei, învățăm, ne jucăm, explorăm, ne împrietenim și modelăm viitorul lor.
Am ales să devin terapeut ABA, deoarece acest domeniu mă ajută să mă dezvolt atât în plan personal cât și profesional. Ca terapeut este esențial să fii la curent cu practicile și cercetările noi apărute, nevoia de cunoaştere și orientarea către rezultate conducând la obținerea progreselor beneficiarilor terapiei și satisfacției personale. De asemenea, la baza alegerii domeniului este dorința mea de a ajuta oamenii, iar ca terapeut ABA am avut posibilitatea de a ajuta și susține dezvoltarea copiilor și îmbunătățirea abilităților sociale, de comunicare, dar și dobândirea abilităților practice din cadrul școlii, mediului familial și independență.
În continuare dorința de a ajuta copiii și familiile acestora constituie motivația mea de a mă dezvolta ca terapeut și coordonator în cadrul centrului Autism Step by Step. Colaborând cu părinții și specialiștii putem obține îmbunătățirea calității vieții beneficiarilor noştri.
Am luat decizia de a mă integra într-un astfel de mediu profesional dintr-un imbold, care m-a încurajat să pășesc cu pași grijulii, dar fermi, în lumea copiilor unde totul este special. Întâlnirea cu aceștia m-a făcut să realizez cât de frumoasă este diversitatea și-mi readuce aminte deseori că adevărata valoare se află în lucrurile aparent mărunte. Copiii sunt unici și se raportează la aptitudinile lor într-un mod neasemuit, iar faptul că avem posibilitatea de a identifica talentele fiecăruia și de a le folosi în avantajul lor, face ca lucrul cu aceștia să îți ofere sentimentul de împlinire și mândrie. Însă cel mai frumos aspect al acestei profesii constă în oferirea unei părticele mici din sufletul tău, care este implicarea și stăruința pentru a face o treabă cât mai bună, pentru ca în final copilul să-ți întoarcă înzecit acest efort prin dezvoltarea propriilor sale abilități.
Numele meu este Tudor Maria Rebecca și fac parte cu drag din echipa Autism Step by Step. Lucrul cu copiii este ca o povestioară pe care o scriem împreună, iar ceea ce este cel mai important este că poți intra în pielea multor personaje. Personajul meu preferat este empatia și de foarte multe ori răbdarea, iar în zilele ploioase energia, pentru că toți avem nevoie de un imbold atunci când suntem posomorâți. După ce ploaia și-a spus cuvântul, apare un curcubeu de zâmbete, pupici, gâdilici și mult schimb de energie pozitivă. Asta înseamnă pentru mine fiecare povestioară. Cu atât mai mult îmi place să cred că parcursul fiecărui învățăcel are un deznodământ măreț.
Prima mea interacțiune cu copiii cu autism a fost un moment cu adevărat special.
Aveam inima plină de emoții și gânduri încurcate, dar și un sentiment puternic de dorință de a face o diferență în viețile lor.
Am fost primită cu zâmbete timide, ușor temătoare, dar curioase.
Era o bucurie sinceră în privirea lor, pe care nu o mai văzusem înainte. A fost un moment deosebit, în care mi-am dat seama că micile gesturi și interacțiunile cu acești copii pot avea un impact enorm.
De atunci, am petrecut mult timp explorând lumea prin jocuri și activități care să stimuleze dezvoltarea copiilor cu care intrăm în contact.
Lucrul cu copiii cu autism m-a învățat să am răbdare, compasiune și perseverență. Am învățat să văd lumea prin ochii lor și să apreciez fiecare mic progres pe care îl fac.
Fiecare zi era o provocare, dar și o oportunitate de a învăța și de a crește împreună.
Această experiență mi-a deschis ochii către o lume fascinantă și m-a motivat să continui să învăț și să contribui la dezvoltarea și susținerea acestor copii minunați.
Copiii mei speciali m-au invatat ca iubirea nu necesita cuvinte. Cum noi ii invatam pe ei diverse asa ne invata si ei pe noi ca cele mai mici lucruri pot fi cele mai frumoase dar si ca iubirea poate fi manifestata in moduri diverse fara sa tina cont de bariere si diferente.
Motivația mea puternică în lucrul cu copiii speciali este dată de pasiunea pentru psihologie, dragul și grija față de copii, răbdarea și curiozitatea științifică. Prima dată când am intrat în acest domeniu am avut emoții ca teamă și neîncredere. Emoții care au fost rapid înlocuite de grijă, curiozitate și determinare. Este un domeniul care mă provoacă și mă învață zilnic lucruri noi despre copiii speciali.
Interacțiunea dintre copil și terapeut este deosebită și reciproc educativă, plină de sentimente și experiențe unice. Terapia ABA se bazează pe zâmbete, încredere, empatie și răbdare, iar relația terapeut-copil este esențială pentru succesul terapiei. Scopul meu este să creez un mediu sigur și să identific cele mai bune strategii pentru ca micuții să învețe noi abilități, iar împreună să depășim obstacolele acestui parcurs.
Lucrul cu copiii cu TSA nu este doar o profesie, ci și o vocație pentru mulți terapeuți ABA, oferind oportunități unice de a face o diferență semnificativă și pozitivă în viețile celor cu care lucrează.
Am ales să activez în această profesie, deoarece este una extrem de satisfăcătoare și valoroasă, atât pentru noi ca practicieni, cat și pentru beneficiarii serviciilor psihologice. Sunt o persoană energică și empatică, cu spirit ludic căreia îi place foarte mult să lucreze cu copiii și îmi doresc să contribui la dezvoltarea și integrarea lor în activitatile sociale.
Am ales să devin terapeut ABA pentru a face o diferență semnificativă în viața copiilor cu nevoi speciale, inspirată de poveștile lor de succes și de dorința de a contribui la o societate mai incluzivă. Cred cu tărie că fiecare copil merită șansa de a-și atinge potențialul maxim, iar terapia ABA oferă instrumentele necesare pentru a transforma această credință în realitate. Progresele lor, oricât de mici, sunt o sursă constantă de inspirație și satisfacție profesională.
Inca de cand eram mica, am fost mereu inconjurata de copii iar un rol esential in aceasta ecuatie l-a jucat mama mea care este educatoare. Astfel, zi de zi eram acolo prezenta, chiar si dupa ce terminam scoala si mergeam pentru a o ajuta cu cei mici. Copiii aduc la iveala latura vesela si jucausa din mine, pana chiar si in zilele mai putin bune, reusind sa ma faca sa zambesc indiferent de starea in care ma aflu in acel moment.
Dorinta mea cea mai mare este sa ii pot ajuta pe toti cei cu care lucrez sa aiba parte de o dezvoltare cat mai armonioasa si sa stiu ca am putut fi un factor important si am contribuit in tot acest parcurs al lor.
Sunt Beatrice, analist comportamental și psiholog clinician.
Cred în potențialul copiilor cu autism și sunt alături de ei pe drumul recuperării.
Secretul constă în relație terapeutică, stimulare parentală adecvată și întotdeauna mă concentrez pe oportunitate, nu pe dizabilitate. Această “rețetă” am descoperit-o de-a lungul anilor și îmi garantează succes și în prezent.
Satisfacția pe care o simți atunci când vezi progresul unui copil este de neegalat. Știi că ai avut un rol important în acel proces. Sentimentul de împlinire pe care îl ai când vezi rezultatele muncii tale este un motiv puternic pentru a continua.
Am fost mereu profund impresionata de capacitatea oamenilor de a încerca continuu să depășească obstacolele și de a-și atinge potențialul maxim, în ciuda dificultăților pe care le întâmpină. Aceste lucruri și experiențele trăite m-au condus în mod natural către domeniul psihologiei și, mai specific, către terapia ABA (Analiza Comportamentală Aplicată).
Alegerea de a lucra cu copii nu a fost una întâmplătoare, ci a venit ca urmare a unei dorințe profunde, ce a fost construită în urma experienței profesionale, de a face o diferență semnificativă în viețile celor care au nevoie cel mai mult de sprijin. Fiecare copil are un potențial unic, iar prin intermediul psihologiei clinice și al terapiei ABA, îmi propun să descopăr și să valorific acest potențial, ajutând copiii să își dezvolte abilitățile sociale, cognitive și emoționale.
Capacitatea copiilor de a învăța și de a progresa, mă inspiră în fiecare zi, dorința acestora de a-și depăși limitele și de a se bucura de realizările lor, este poate una dintre cele mai frumoase și minunate satisfacții ale acestei profesii. Îmi doresc să ofer fiecărui copil, cu care lucrez, șansa de a se exprima, de a comunica eficient și de a interacționa cu cei din jurul său într-un mod pozitiv și constructiv.
Am ales lucrul cu copiii pentru că sunt niște mici oameni în devenire care
evoluează și se transformă de la o zi la alta și cel mai mult îmi place că ei
descoperă viața prin intermediul jocului. Ca terapeut îmi place să creez prin joc
nenumărate oportunități de învățare și dezvoltare a abilitătilor de adaptare la
scenarii pe care un copil cu autism nu le poate înțelege.
Eu consider că ascultarea, înțelegerea, acceptarea și vindecarea sufletului creează povestea noastră cea mai de preț. Cu o experiență anterioară ca psiholog clinician și psihoterapeut in lucrul cu adulți, familii și adolescenți, am ales sa devin și terapeut ABA deoarece am dorit sa cunosc mai multe despre acești copii speciali, pentru a-i ajuta pe ei și pe familiile lor. De multe ori considerăm că timpul le rezolvă pe toate, dar descoperim după o perioadă că, de multe ori, nu este chiar așa. Împreună putem folosi timpul în avantajul nostru, apelând la specialiștii potriviți la timpul potrivit, aflând informații valoroase și punându-le în practică, pentru a îmbunătăți viața tuturor copiilor.
Cred că, având instrumentele și sprijinul potrivit, putem începe să creăm schimbările pe care dorim să le vedem, pentru a ne bucura cât de mult putem, alături de cei dragi, de această minunată aventură care se numește Viață.
Mă „pregătesc” să fiu terapeut de când eram copil și știam că sensibilitatea mea și, mai târziu, pasiunea pentru psihologie și mintea copiilor aveau să devină superputerile mele.
Consider și o simt ca o împlinire fantastică să am un impact pozitiv asupra vieților copiilor cu autism și să ajut la dezvoltarea lor.
Pentru mine lucrul cu copiii cu nevoi speciale este o provocare, fiecare copil este unic, dar simt o satisfactie enorma cand vad progrese din partea lor pentru munca depusa impreuna.
Motivația din spatele activității cu copiii speciali este dată de dorința de a-i ajuta să perceapă frumusețea, imprevizibilul vieții pe care o cunoaștem. Totodată, curiozitatea către modul în care ei percep realitatea și o experimentează a reprezentat încă un motiv important pentru a-i însoți în drumul spre cunoaștere și dezvoltare.
Copiii au nevoie de resursele necesare dezvoltării emoționale și cognitive pentru a fi cât mai pregătiți în fața imprevizibilului.
Lucrul cu copiii cu autism a devenit o pasiune pentru mine din momentul în care am văzut impactul pozitiv pe care îl pot avea asupra vieților lor.
Îmi place să văd progresul fiecărui copil, oricât de mic ar fi, și să știu că eforturile mele contribuie la dezvoltarea lor. Fiecare zâmbet, fiecare moment de înțelegere sau de reușită mă motivează să continui să îmbunătățesc metodele de lucru și să le ofer sprijinul de care au nevoie.