Autismul este o tulburare globală și precoce a dezvoltării, care afectează limbajul, cogniția, dezvoltarea socială, jocul și abilitățile de adaptare. Până în 2013, Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mintale (DSM) făcea diferența între Tulburarea Autistă (Autism), Tulburarea Rett, Sindromul Asperger și Tulburarea dezintegrativă a copilăriei. Începând cu versiunea V a DSM-ului, toate acestea sunt puse într-o singură categorie de diagnostic și anume: Tulburarea din spectru autist (TSA). Termenul „spectru” surprinde faptul că există grade variate de afectare, atât de la un copil la altul, cât și la același copil de-a lungul timpului.
Statisticile sugerează că părinții identifică, de regulă, primele semne de îngrijorare când copilul are aprox. 1 an și 6 luni. Când nu este prezentă afectarea limbajului, diagnosticul apare mult mai târziu, din păcate. Identificarea timpurie a autismului este corelată cu rezultate mult mai bune și mai rapide, căci se poate începe cât mai devreme un program de terapie specific, precum ABA.
Pentru a se putea realiza un diagnostic corect și complet sunt necesari 2 pași:
1) o evaluare psihologică complexă;
2) o evaluare psihiatrică, pentru diagnosticul final și oficial.
Evaluarea psihologică complexă include: administrarea testelor (copil si/sau părinte/tutore/profesor), scorarea testelor și interpretarea rezultatelor la teste; interacțiune directă cu copilul și observații.
Evaluarea psihologică poate avea nu doar rolul de a contribui la diagnostic, ci și de a identifica punctele forte ale copilului, de care vă veți sprijini ulterior în programele de intervenție.
Atenție, testele gratuite de pe Internet nu reprezintă un diagnostic corect sau oficial! Unele dintre aceste teste vă pot ajuta să vă formați o idee generală despre necesitatea unei evaluări, iar altele pot releva cu totul alte trăsături sau dificultăți ce apar în mediul social/familial/școlar al copilului.
Dacă dezvoltarea și comportamentul copilului dvs. vă ridică suspiciuni, testele valide științific, aplicate de psihologi clinicieni, sunt primul pas pe care îl puteți face pentru a afla dacă este vorba despre o Tulburare din Spectrul Autist (TSA) sau alt motiv.
În Centrul Autism Step by Step din București, incinta APACA, puteți realiza testări psihologice utile în diagnosticarea autismului și în planificarea intervențiilor.
Centrul Autism Step by Step deține licențe pentru mai multe teste psihologice standardizate și certificate în evaluarea semnelor specifice Tulburării din Spectrul Autist. Testele sunt recunoscute și consacrate atât pe plan internațional, cât și național, fiind avizate inclusiv de Colegiul Psihologilor din România.
Desigur, testele și evaluările sunt realizate de psihologi clinicieni acreditați și cu experiență în psihodiagnoza copilului. De asemenea, colaborăm cu un medic psihiatru, dacă va fi nevoie să apelați și la acest serviciu, pentru diagnosticul final și oficial.
Mai multe informații despre testele și evaluările noastre aici:
https://autismstepbystep.ro/teste-evaluari-psihologice-autism/
Pentru a vă programa, trimiteți un e-mail la ongspunedavietii@gmail.com cu următoarele informații: nume și număr de telefon însoțitor; numele și vârsta copilului care va fi evaluat; simptome, comportamente atipice sau diagnostic (dacă este cazul); evaluări anterioare sau diagnostic primit (dacă este cazul); alte detalii relevante.