centru autism step by step

0774085067 / 0747023734

Șoseaua Olteniței nr. 40-44, ap. 115, Sector 4, București

Bd. Iuliu Maniu nr.7, Corp T, et.2, sector 6 București (incinta APACA)

Nou! Cameră Senzorială pentru Copiii cu Autism

Copiii cu Tulburare de Spectru Autist (TSA) au dificultăți în procesarea și integrarea anumitor informații senzoriale, fapt care îi împiedică uneori să se adapteze la viața de zi cu zi. Terapia Senzorială este un program de intervenție care are rolul de a recupera și îmbunătăți disfuncțiile de integrare senzorială.   Pentru a putea oferi acest serviciu la standarde înalte de calitate, am creat o Cameră Senzorială de ultimă generație în cadrul noului Centru Autism Step by Step din sectorul 6. Echipamentele, accesoriile, designul sunt special alese pentru a desfășura intervenții personalizate de reglare a  sistemului de senzorialitate. Astfel, realizăm  cu copiii activități ce vizează 8 simțuri: vizual, auditiv, olfactiv, gustativ, tactil, vestibular, proprioceptiv și interoceptiv.  

Dotările Camerei Senzoriale:

  • Tuburi interactive cu bule de aer și joc de culori. Asigură o stimulare multi-senzorială (vizuală, tactilă, auditivă). Culorile, modurile de producere a bulelor și luminozitatea pot fi schimbate pentru a se obține efecte diferite (sub/supra-stimulare). 
  • Piscină interactivă cu bile. Este atât de reconfortant și distractiv pentru copii să se scufunde într-un bazin cu mingiuțe colorate! Printr-un control eficient al luminii, putem schimba instantaneu starea de spirit a copiilor.
  • Proiector profesional pentru jocuri și materiale video educaționale interactive. Cei mici sunt stimulați atât auditiv, vizual, cognitiv, cât și încurajați să imite diverse mișcări sau să reproducă propoziții, refrene.
  • Saltele și trambuline. Dincolo de distracție și consumarea energiei, saltelele și trambulinele ajută la dezvoltarea abilităților motorii grosiere și la integrarea simțurilor (vizual, tactil, vestibular, proprioceptiv și interoceptiv).
  • Covoare, perne și tapițerie cu texturi diferite pentru a oferi o gamă variată de senzații și pentru a dezvolta abilitățile motorii fine.
  • Jocuri și jucării interactive – cuburi, puzzle, jucării de pluș muzicale, materiale de pictat/colorat, hamac. Copiii sunt adesea atrași de obiectele colorate și interactive, astfel că utilizăm asta în avantajul nostru. Prin stimulări multi-senzoriale se dezvoltă abilitățile cognitive, emoționale, sociale, abilitățile motorii fine.
tuburi cu bule 2
centru autism sector 4 bucuresti - step by step (10)
centru autism sector 4 bucuresti - step by step (5)

Mai multe despre Integrarea Senzorială

Când un copil se confruntă cu provocări legate de supra-stimulare (hiper-reactivitate) sau sub-stimulare (hipo-reactivitate), el/ea poate întâmpina dificultăți în următoarele domenii: dezvoltarea motrica grosieră/fină, dezvoltarea vorbirii și limbajului, abilitățile sociale și, mai ales, atenția.

De asemenea, când anumite simțuri sunt slab dezvoltate – precum vestibular, tactil, proprioceptiv – apar disfuncții precum legănarea, învârtirea, refuzul de a purta anumite haine, de a mânca anumite alimente, de a-și murdări mâinile, manipularea incorectă a obiectelor, posturi corporale ciudate, distragerea rapidă a atenției, retragerea socială, impulsivitatea.

Terapia de integrare senzorială  pentru copiii cu autism vizează toate aceste zone de dificultate, pentru a-i ajuta pe copiii cu autism să se adapteze mai bine la stimulii externi și interni.

Mai multe studii (exempluau arătat că terapia senzorială este eficientă în tratarea dificultăților senzoriale în rândul copiilor cu autism. Prin terapia de integrare senzorială, copiii au avut schimbări semnificative legate de abilitați motorii fine/grosiere, comportamente de auto-îngrijire și activități sociale. Acest lucru indică faptul că terapia senzorială are un impact direct asupra funcționării sistemului nervos, îmbunătățind capacitatea acestuia de a se ajusta și de a se recupera, ceea ce are ca rezultat comportamente adaptative.

centru autism sector 4 bucuresti - step by step (3)
tuburi cu bule 1
centru autism sector 4 bucuresti - step by step (18)

Ne bucurăm că am făcut un nou pas în misiunea noastră de a ajuta copii cu autism să își poată atinge potențialul maxim, să ducă vieți independente, împlinite și pline de satisfacții.

Pentru mai multe informații despre Camera Senzorială și Terapia Senzorială sau despre alte servicii oferite de Centrele Autism Step by Step din București, nu ezita să ne contactezi.